Ads Top

Kimler, Hangi Yazılım Editörünü Kullanmalı

Bildiğiniz üzere günümüzde çok fazla yazılım için editör kullanılmakta. Bazıları yeni programlar çıkartırken, bazıları ise programları güncellemeye devam ediyorlar. Yazılım için önereceiğim belirli başlı programlar var. Yazımızda ise bu programlardan bahsedeceğim.


  • Dreamweaver


Dreamweaver Adobe tarafından geliştirilen bir yazılım programıdır. Birçok dilde yazılar yazabilirsiniz. İnternet sitesi tasarlamak ve yazmak için kullanılan programdır. Bu programda internet sitesi yazmak için sadece kod kullanılmayabilir. Dreamweaver programında 4 farklı bölme var.

  1. Kod
  2. Kod / Tasarım
  3. Tasarım
  4. Canlı
Bunları teker teker açıklamak gerekirse, kod kısmı sadece kod yazmaya yarıyor. Ancak kod ve tasarım kısmında, yazdığınız kodları görebiliyorken, bir yandan ise kodlar ile hazırlamış olduğunuz tasarımı görebiliyorsunuz. Ya da tam tersi, tasarlamış olduğunuz internet sitesinin kodlarını görebiliyorsunuz. Tasarım kısmında ise kod yazamazsınız. Orada yapacağınız her işlem internet sitesinde gözükecektir. İnsanların ne görmesini istiyorsanız onu tasarlayın. Canlı kısmında ise yapmış olduğunuz tasarımı naklen görebilirsiniz. Yeni başlayanların favorisi olan Adobe Dreamweaver yeni çıkarmış olduğu sürümlerde, eskisine göre daha basit, kullanışlı bir program oluyor. Her gün gelişmeye devam eden Dreamweaver gelişmeye devam ediyor.

  • Sublime Text


Artık kodları öğrendiniz ve yazabiliyorsunuz. Sublime Text editöründe, Dreamweaver'da ki gibi tasarım alanı olmadığından sadece kodlar ile uğraşabiliyorsunuz. Yaptığınız tasarımı görmek için ise internet tarayıcısını açmanız gerekiyor. İnternet tarayıcısı ile olan makalemize ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sublime Text hızlı yazmak için kullanılan programdır. Yazdığınız kodları açıp, kapatırken size yardımcı olur. Bu sayede kısa zamanda daha fazla iş çıkartabilirsiniz. Bu editörde Dreamweaver'a göre daha fazla kod yazma seçeneği bulunuyor.


  • Brackets


Brackets programı aynı Sublime Text gibidir.Kod yazmanızda yardımcı olur. Ancak bir özelliği daha bulunmaktadır. Brackets programında bulunan sağ taraftaki yıldırım ikonuna tıklarsanız canlı görünüme geçer. Bu özelliğin çalışabilmesi için gerekli olan program sadece Google Chrome'dur. Yaptığınız işlemi kaydederek, sayfayı yenilemeden ne yaptığınızı görebilirsiniz. 2. ekranı olan arkadaşlar kullanım açısından rahatlığını çok daha rahat anlayabilecekler.

  • Notepad++
Çoğu profesyonel yazılımcıların kullandığı editördür. Birkaç plugin indirerek size kodları yazmanızda rahatlık sağlayacaktır. Program boyutunun az olması ise, program için bir artıdır. Program hızlı olduğu için çok rahat kullanılabilir. Ancak yeni başlayanların bu programı kullanmasını tavsiye etmiyorum.

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.