Ads Top

Front End Yazılımcılar İçin İnternet Tarayıcısı

Günümüzde artık herkes internete giriyor. İnternette zaman geçiriyor, haber okuyor, müzik dinliyor, arkadaşları ile sohbet ediyor, yemek tariflerine bakıyor.Bunları yapabilmek için ise internete bağlanmamız gerekmekte.İnternet tarayıcılarını bunun için kullanıyoruz.Bütün işlerimizi internet tarayıcıları sayesinde yapıyoruz. Peki ya geliştiriciler için internet tarayıcısı var desek?

Şuan çoğumuzun kullandığı Google Chrome oldukça verimli çalışmakta. Yaptığı işleri çok hızlı bir şekilde halletmesi kullanıcılar tarafından çok seviliyor. Ancak bahsettiğim " Front End " yazılımcıları için internet tarayıcısı bu değil. Elbette yazılımcılar birazdan bahsedeceğim tarayıcıları kullanmaya bilir, herhangi bir zorunluluğu yok.

Hız ve işlevsel olarak Google Chrome'dan biraz geri kalsa da, Google Chrome'un yaptığı işlere ek olarak bazı artıları bulunmakta. Bir önceki yazımızda bootstrap'tan bahsetmiştik. Bootstrap'ın diğer bir özelliği ise sayfaları " responsive ( mobil uyumlu ) " yapmaktır. Google Chrome'da, yazmış olduğumuz internet sitesinin mobil uyumlu olup, olmadığını anlayabilmek için tarayıcıyı küçültüp, büyütmek gerekiyor. Ancak Mozilla Firefox tarayıcısını kullandığımız taktirde sitemizin responsive olmasını anlayabilmek için tarayıcıyı küçültüp, büyütmemize gerek yok. Mozilla Firefox'ta bulunan özelliği kullanabilmemiz için, klavyemizde bulunan 3 tane farklı tuşa basarak kombinasyonu kullanabilmeliyiz.

Responsive penceresini açmamız için gerekli olan kombinasyon şu şekildedir:

CONTROL(CTRL)+SHIFT+M
 Yukarıda belirttiğim tuşlara basarak ekranınıza aşağıda ki gibi bir pencere açılacaktır. 


Pencerenin sağ ve alt tarafında bir çubuk görüyorsunuz.Bu çubukları sola, sağa veya yukarı, aşağıya çekerek pencereyi küçültüp, büyütebiliriz.Veya sol üstte görmüş olduğunuz piksel sayılarının ( 1305x600 ) bulunduğu butona tıklayarak açılır pencerenin açılmasını sağlayabilirsiniz.Orada belirli pikseller bulunmakta. Bu pikseller sayesinde sitenizi tamamen responsive bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Dilerseniz sol üstte bulunan butonların ne işe yaradığından bahsedelim.

Sol üstte bulunan çarpı " x " kısmına basarsak açmış olduğumuz responsive modunu kapatabilirsiniz. Tekrar aynı kombinasyonu yaparak açabilirsiniz. Sağ tarafa doğru yatmış bir ok işareti görüyorsunuz. O butona tıklayarak en fazla 1 kere olmak şartıyla yaptığınız işlemi geri alabilirsiniz ( photoshop'ta bulunan ctrl+z gibi ). 

Sağ tarafta bulunan kamera işaretine tıklayarak ise şuanda bulunduğunuz sayfanın resmini indirebilirsiniz ( yanda bulunan çubuklar ve siyah taraf gözükmeyecektir ).

Tabi Front End yazılımcılarının bunu kullanması şart değil.İstediğiniz tarayıcıyı kullanabilirsiniz...
Başka bir makale de görüşmek üzere hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.